20:39 Гарбуз звичайний |
Гарбуз звичайний (Cucurbita реро L.). Російська назва — тыква обыкновенная; місцева — баня, гарбуз столовий, гарбуз простий, горгопка, динник, диня, кабак, кабачки, каракуцька, карахонька, свинячка, тиква.
Загальновідома однорічна рослина, яку вирощують на городах, з родини гарбузових (Cucurbitaceae). З лікувальною метою використовують плоди і насіння (Pulpa et Semen cucurbitae). В народній медицині вживають насіння гарбуза як сечогінне і глистогінне. Насіння містить 30,3% сирого протеїну, 38,4% сирого жиру, 9,2% безазотних екстрактивних речовин, 18,1% сирої клітковини і 3,4% золи, фітостерин (кукурбітол), смолу з оксицеротиновою кислотою, цукор, саліцилову кислоту, білок, фітин та інші речовини. М'якуш гарбуза, як продукт їжі, вважається добрим сечогінним засобом, що «очищає» не тільки нирки, але й весь організм. Дуже корисний при різних захворюваннях кавун (Citrullus edulis Pang.). Місцева назва — арбуз, гарбуз волоський, гарбуз сироїд, гризачка, диня, диня гризуча, диня сируча, кавуниця, кавунячка, рябчик. Він корисний не тільки хворим з порушеною діяльністю сечових органів, але. й хворим артритом, склерозом тощо (М. А. Носаль) |
|