00:10 Часник |
Часник (Allium sativum L.). Російська назва — лук-чеснок, чеснок; місцева — часник, чеснок, часнок, чісник, чіснок, чосник.
Загальновідома городня багаторічна цибулинна рослина з родини лілійних (Liliaceae). Цибулина звичайно складена з окремих сидячих сіруватих або брудно-рожевих цибулинок — зубків; цибулинки в суцвітті сіруваті. Цвіте в червні—серпні. Батьківщина часнику — Південна Азія. Широко культивується. Для лікування використовують цибулю, яка містить аллиїн, ефірну олію, фітостерини, фітонциди, аскорбінову кислоту (10 мг%) та деякі інші речовини, зокрема сполуки, які містять сірку, сліди йоду. Препарати з часнику (аллилсат, аллифид) вживають всередину при артеріосклерозі, гіпертонії, колітах, легеневому туберкульозі; зовні — при гнійних ранах, виразках; для клізм проти гостриць; в гінекологічній практиці при трихомонадних кольпітах. Часник має властивість бактерицидну, фунгіцидну, протистоцидну, противоглистну; підвищує секрецію і моторну функцію шлунково-кишкового тракту. |
|