00:10
Часник
Часник (Allium sativum L.).
Російська назва — лук-чеснок, чеснок; місцева — часник, чеснок, часнок, чісник, чіснок, чосник.
Загальновідома городня багаторічна цибулинна рослина з родини лілійних (Liliaceae). Цибулина звичайно складена з окремих сидячих сіруватих або брудно-рожевих цибулинок — зубків; цибулинки в суцвітті сіруваті. Цвіте в червні—серпні.
Батьківщина часнику — Південна Азія. Широко культивується.
Для лікування використовують цибулю, яка містить аллиїн, ефірну олію, фітостерини, фітонциди, аскорбінову кислоту (10 мг%) та деякі інші речовини, зокрема сполуки, які містять сірку, сліди йоду.
Препарати з часнику (аллилсат, аллифид) вживають всередину при артеріосклерозі, гіпертонії, колітах, легеневому туберкульозі; зовні — при гнійних ранах, виразках; для клізм проти гостриць; в гінекологічній практиці при трихомонадних кольпітах. Часник має властивість бактерицидну, фунгіцидну, протистоцидну, противоглистну; підвищує секрецію і моторну функцію шлунково-кишкового тракту.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1297 | Додав: rastenia | Теги: Часник, чеснок | Рейтинг: 5.0/1