15:15
Лопух павутинистий
Лопух павутинистий (Arctium tomentosum Mill., Lappa tomentosa Lam.).
Російська назва — лопух войлочный; місцева — дідовник, липух, лопух повстистий, лопух шерстистий, репейник, реп'ях, рип'ях, ріплях, ріп'як, собаки попові, язичник.
Дворічна трав'яниста рослина, подібна до попереднього виду, але відрізняється від нього дуже павутинистою, більш дрібною (1,5—2,5 (3) см завширшки) обгорткою та внутрішніми плоско розширеними тупими листочками з прямим, а не гачкуватим угорі вістрям. Цвіте в липні — серпні.
Росте як бур'ян біля жител, на городах, біля шляхів, на полях, в садах, часто на вогких місцях.
Застосування. З лікувальною метою використовують корінь, який дуже популярний в народній медицині. Корені містять в собі до 25% інуліну й ефірнобарданове масло. Відвар коренів лопуха використовують як сильне сечогінне й потогінне, проти хронічного ревматизму, від подагри, діабету, при каменях в печінці й нирках та інших захворюваннях.
Відвар коренів лопуха (50—60 г на 1 л води) вживають як внутрішнє при лікуванні різних шкірних захворювань, при чиряках, фурункулах, висипках, при золотусі, рахіті, як кровоспинне при різних хворобах сечостатевих органів, в тому числі і венеричних. П'ють відвар і при хронічних запорах, при діабеті.
При випаданні волосся і при захворюваннях шкіри голови 2 рази на тиждень голову миють у відварі (10 г на 1 л води) з коренів лопуха і квітів нагідок.
О. П. Попов пропонує відвар коренів виготовляти у співвідношенні 15 . 200; настояти після заварювання протягом 20 хв., процідити і вживати по столовій ложці З—4 рази на день. Відвар корисний для регулювання шлунково-кишкових функцій; для лікування застарілої екземи його слід вживати по столовій ложці 4 рази на день перед їжею. Компреси з відвару листків вважаються добрим засобом при екземі, лишаях, виразках. Для лікування ран і раку шкіри застосовується сік з листків.
Мазь, приготовлена шляхом кип'ятіння дрібно нарізаних коренів і молодих листків з вершковим маслом і водою, дає добрі наслідки при лікуванні опіків всіх ступенів (А. П. Левчук).
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2411 | Додав: rastenia | Теги: Лопух павутинистий, лопух войлочный | Рейтинг: 0.0/0