14:53
Любка дволиста
Любка дволиста (Platanthera bifolia Rich.). Російська назва — любка двулистная; місцева — твердостуй.
Багаторічна рослина, заввишки 30 - 60 см, з кутастим стеблом Листки прикореневі, еліптичні. Квітки пахучі, білуваті, губа жовтувато-зелена. Цвіте в червні. Росте в лісах, на узліссях, по вогких місцях.

Пальчасті бульби збирають від таких видів:

Билмнець комариний (Gyrrmadenia сопорsea R. Br.). Російська назва — кокушник комарниковый; місцева — билинець острогастий, зозуля сіренька, зозульки, кукушник, прошибень, сльозки зозулині.

Багаторічна рослина заввишки до 75 елі. Бульби пальчастороздільні. Квітки пахучі, лілові, світло-пурпурові або білуваті, з сильним запахом. Губа з трьома тупими, майже рівними лопатями, шпорець нитковидний, гострий, донизу загнутий. Цвіте в червні.

Росте на луках і лісових галявинах, серед чагарників.

Як уже згадувалось, підземна частина орхідних використовується в медицині під назвою «бульби салепу» (Tubera salep). Вони містять легкорозчинний у воді слиз (до 50%), крохмаль (до 27%), близько 5% білкових речовин, 1% цукру, щавлевокислий кальцій і мінеральні солі.

Корінь орхідей, які дають салеп, складається з кількох тонких мичок і двох бульб: старої, яка більша, але в'яла, і молодої, соковитої. Збирають тільки молоді м'ясисті бульби блідо-жовтого кольору на початку осені, відразу після відцвітання рослин. Бульби промивають холодною водою, очищають від шкірочки, нанизують на нитку і занурюють на кілька хвилин у кип'ячену воду, щоб вбити пророщуваність. Після цього сушать у добре провітрюваних приміщеннях або в печах, які остигають.

Бульби салепу використовуються в медицині у вигляді порошка, з якого виготовляють слизисті відвари, які застосовують при отруєнні. Крім того, їх застосовують як обволікаючий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, при гострих катарах кишечника та поносах, особливо у дітей. Вживається відвар бульб (2 г на 200 г води) по столовій ложці 3—4 рази на день.

За даними М. А. Носаля, на Сході бульби використовують при великій слабості, для відновлення сил. На випадок великої нестачі їжі перси рекомендують робити запаси коренів орхідних. На час дальніх переходів татарські вершники теж запасалися бульбами орхідних.

М. А. Носаль вважає, що салепи дуже ефективний засіб  для підтримання сил старих, хворих туберкульозом. для людей, які перенесли тривалі кровотечі, втратили силу й здоров'я від важких переживань.

Відвар салепу, як внутрішнє, пропонується готувати з 3—10 бульб орхідних на 180 г води. Бульби подрібнюють на порошок і потрібну його дозу змішують з 10 частинами холодної перевареної води, потім додають 90 частин кип'яченої води і знову розмішують, поки не одержать густуватий, трохи прозорий слиз.
 
Любка дволиста
 
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2683 | Додав: rastenia | Теги: Любка дволиста, любка двулистная | Рейтинг: 5.0/1