16:36
Фізаліс звичайний
Фізаліс звичайний (Physalis alkekengi L.). Російська назва — пузырная вишня; місцева — бабоштан, міхунка, міхурка, міхурниця звичайна, можжуха, мохнухи, мошнухи, мохунки, мохурка, мухурка, піхурниця, пузируха звичайна, пухлятина, сердечник.


Трав'яниста рослина з родини пасльонових (Solanaceae), що досягає 30—60 см у висоту. Стебло біля основи галузисте, листки черешкові, яйце-видні, в більшості випадків зближені попарно. Квітки пазушні, віночок білуватий, п'ятилопате вий. Плід куляста оранжово-червона ягода завбільшки з вишню, що сидить у здутій чашечці Цвіте в червні липні.

Росте в листяних лісах, по чагарниках, розсіяно на рівнині, рідше в передгір'ї.

Плоди і чашечка містять червону барвникову речовину каротиноїд, що називається фізаліеном. Стиглі плоди містять органічні кислоти, вітамін С і каротин.

В минулому рослина застосовувалась в народній медицині, як болезаспокійливий засіб при ревматичних болях. JL Н. Греков пропонує використовувати плоди як діуретичний засіб, масляні настої чашечки плодів як засіб, що активізує епітелізацію тканини.
 
Фізаліс звичайний
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1381 | Додав: rastenia | Теги: Фізаліс звичайний, пузырная вишня | Рейтинг: 5.0/1