12:17
Аніс звичайний
Аніс звичайний (Anіsum vulgare Gaertn.).
Російська назва — анис; місцева — аниж, аниж простий, анис, бедрінець, бедрінець ганиж, бодян, ганиж, ганнус, гануш, ониж.
Однорічна невисока трав'яниста рослина з родини зонтичних (Umbelliferae). Стебло кругле, вгорі розгалужене. Листки трійчасто-розсічені. Квітки дрібні, білі, зібрані у великі рівні зонтики, які мають від 6 до 10 променів, Плоди — двосім'янки. Цвіте и червні — липні.
На Закарпатті в дикому етапі пе зустрічається. Аніс розводять як ефіроолійну росліну.
Застосування. З лікувальною метою використовують плід (Fructus anisi vulgaris). Він містить 23% ефірного масла, 3,4 -10% жирної олії, 20% білкових речовин, слиз, багато мінеральних солей і цукор. Ефірне масло містить 80—90% анетолу, ізоанетол та інші речовини.
Плоди анісу й анісове масло використовують в парфюмерії, косметиці і харчовій промисловості. В медицині аніс застосовують як відхаркувальне, для збудження діяльності кишечника і поліпшення смаку інших ліків.
Збирання. Збирати плоди анісу починають звичайно до повного їх достигання
приблизно з середини серпня. Це визначається побурінням стебел і зеленувато-сірим кольором плодів у верхніх зонтиках. Збирання в період повної стиглості дає значні втрати, оскільки плоди осипаються.


Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1797 | Додав: rastenia | Теги: Аніс звичайний, анис | Рейтинг: 1.0/1