19:50
Звіробій звичайний
Звіробій звичайний (Hypericum perforatum L.). Російська назва — зверобой обыкновенный; місцева — воронець, деревій, діробой, замовить, звіробойник, звіробойник діравий, здорівник, здоровник, зілля святоіванське, іван-зіля, іванок, іванок провірник, іванок прозірник, кравник, кревця заяча, кривавник, кримопальки, крів братня, крівавець, крівавник, крівця, кров Івана, кров молодецька, кровавець, кровавник, кровник, кров-трава молодецька, кровця, ласкавець дідчий, лєй, окривавник, покривник, прозірник, стокрівця, трава зборова, трава здорова.

Багаторічна трав'яниста рослина з родини звіробійних (Guttifeгае). Стебло пряме, двогранне, гіллясте, заввишки 30—80 см. Листки дрібні, сидячі, супротивні, овальні, з великою кількістю крапок, що просвічуються. Квітки золотисто-жовті, розташовані у вигляді щитка. Цвіте з червня до вересня.
Росте на луках, лісових галявинах, перелогах, серед чагарників та біля шляхів. Запаси великі.

Застосування. З лікувальною метою використовують надземну частину (Herba hyperici), яка містить до 10% дубильних речовин, 0,05—0,01% ефірного масла, 0,5—0,7% гіперіну, холін, смоли, вільні кислоти, нікотинову кислоту, гіперіцин, 0,1% вітаміну С, 14 мг% каротину та деякі інші речовини. Згубно діє'на бактерії.

Траву звіробою вживають як в'яжучий засіб: зовні — для загоювання ран та опіків і всередину — при шлунково-кишкових хворобах. Вживають настій (20 г на 200 г води) по столовій ложці 3—4 рази на день. Останнім часом настій (Tinctura hyperici) застосовують замість ратанії і мірри для зміцнення ясен і усунення неприємного запаху з рота.


Трава звіробою широко застосовується в народній медицині. її використовують окремо і в суміші з іншими рослинами при захворюваннях печінки, розладах шлунка і кишечника, сечового міхура, ряді жіночих хвороб, хворобах легень, запальних процесах, наривах, виразках, висипках на тілі, ревматизмі. Крім того, в народній медицині відвар трави звіробою дають пити дітям при частому сечовипусканні.


Настій трави (10 г на 200 г води) приймають по столовій ложці 3 рази на день після їди як противозапальний, стимулюючий, тонізуючий, в'яжучий, зміцнюючий і протипроносний засіб.


Спиртна настойка застосовується для змазування ясен.


Збирання. Збирають надземні частини під час цвітіння рослин. Очищають їх від товстих стебел. Отри¬ману суміш листків, квітів та дрібних верхніх стеблових частин сушать на горищі або на відкритому повітрі. При збиранні трави треба слідкувати, щоб помилково не зібрати інші, схожі з ним види.

Звіробій звичайний

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1985 | Додав: rastenia | Теги: Звіробій звичайний, зверобой обыкновенный | Рейтинг: 5.0/2