20:23
Виноград справжній
Виноград справжній (Vitis vinifera L.).
Російська назва — виноград культурный.
Виткий кущ (ліана), що досягає до 30—40 м, з вусиками на гілках. Листки чергові, черешкові, в обрисі округлі або 5-кутні, 5—20 см у діаметрі, більш або менш глибоко лопатеві, рідше цілісні. Квітки численні, в рихлих або густих волотях, дрібні, двостатеві або функцюнально-маїочкові (із стерильними тичинками); як виняток, зустрічаються функціонально-тичинкові квітки з редукованою зав'яззю. Чашечка і пелюстки 5-членні. Плоди — ягоди. Цвіте в травні — червні, плодоносить у сопши - вересні.
Виноград — одна з найбільш древніх культур Євразії. Широко культивується на Закарпатті.Застосування. Для лікування вживають ягоди, які містять до 20% інвертного цукру і 5,5% сахарози, дубильні речовини (енотаннін), кверцетин, енин і глюкозиди моно- і дидельфинідина, органічні кислоти (яблучну, винну, сліди щавлевої і саліцилової), вітаміни В і С.
Виноград застосовується при зниженому харчуванні, захворюваннях шлунково-кишкового тракту (функціональні неврози з підвищеною кислотністю, спастичні й атонічні запори), при нефритах, порушеннях обміну речовин, недокрів'ї, виснаженні нервової системи, хронічних бронхітах, при туберкульозі, хворобах серця, печінки.
Препарат з винограду «натуроза» (в ампулах) рекомендується застосовувати при гострих втратах крові, коллапсі і шоковому стані.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1358 | Додав: rastenia | Теги: Vitis vinifera L., Виноград справжній, виноград культурный | Рейтинг: 0.0/0