00:15
Терен звичайний
Терен звичайний (Prunus spinosa L.).
Російська назва — терн, терновник; місцева — терен, дерник, мартир, тернина, тернослив, терня.
Загальновідома колюча кущова рослина з родини розових (Rosaceae), заввишки до 3 м. Листки видовжені, ланцетні або оберненояйцевидні. Квітки білі, п'ятипелюсткові. Плід — кістянка з м'ясистим соковитим оплоднем, кулястий, синій з сизим нальотом. Цвіте в квітні — травні, плоди достигають восени.
Росте скрізь на рівнині, в передгір'ї і частково в гірській частині лісової зони, на схилах, по сухих розріджених лісах, на узліссях, при дорогах, в ярах, на межах, на сухих берегах річок.
Застосування. Для лікування збирають усі частини: корені, деревину, кору, квітки, плоди, верхній пігментований шар кори (М. А. та І. М. Носаль). У квітках міститься амигдалин і вільна синильна кислота; в насінні — амигдалин і глюкозид ескулин, до складу якого входить кумарин. В листках міститься 108,5— 157,9 мг%, в плодах 32,6 мг% вітаміну С. Кора містить в собі 3—5% дубильних речовин, плоди — 1,7%, листки—3,42%. До складу плодів входить 82,4% води, 2,4% клітковини, 5,5—8,8% інвертного цукру, 3,4% вільних кислот, 0,8% азотвмістимих речовин, 0,8% пектинів, 1,3% золи (Т. С. Гейдеман та інші, 1962).
Квітки терну (Pruni spinosae flores) мають легку проносну властивість, дуже м'яко діють на перистальтику кишок і нирки, поліпшують загальний обмін речовин; корисні також при лікуванні різних хвороб печінки. М. А. та І. М. Носаль пропонують чай з квіток терну (50 г на 1 л води) вживати при запорах, захворюваннях нирок, сечового міхура та печінки. Водні настої п'ють при різних захворюваннях шкіри (чиряки, прищі тощо). Raporti J. та Romvari V. (1969) вказують на властивість відварів з квіток знижувати підвищений кров'яний тиск.
В гомеопатії квітки терну застосовують при невралгії.
Стиглі плоди (Pruni spinosae fructus) мають сильно в'яжучу дію і вживаються для зміцнення шлунка і кишок при функціональних розладах. Плоди вживають свіжими або роблять з них повидло, настоюють на вині чи горілці.
Коріння, кора, молода деревина мають потогінну і жа-рознижуючу дію. Відвар з цих частин використовують для спринцювань при запальних процесах. Молоді листки запарюють і п'ють як чай, що сприяє сильному виділенню сечі і легким проносам. Такий чай корисний для людей, які довгий час ведуть кабінетний спосіб життя (М. А. та І. М. Носаль).
Збирання. Збирають квітки під час цвітіння (квітень — травень), підстеляючи під квітучі кущі простирадла. Кірку і молоду деревину збирають під час цвітіння, стиглі плоди — восени.
Слід зазначити, що за останні роки цю дуже цінну лікувальну рослину, оспівану в народних піснях, піддають повсюдному знищенню, чим завдають великої шкоди народному господарству (вона має значення і в зберіганні мисливської фауни). В північних областях терен спеціально розводять.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1777 | Додав: rastenia | Теги: терн, терновник, Терен звичайний | Рейтинг: 1.0/1