23:02
Собача кропива волосиста
Собача кропива волосиста (Leonurus villosus Desf.). Російська назва — пустырник волосистый; місцева — крапивничок, кропива собача, кропива собача п'ятилопатева, пустирник волохатий, сердечник, синдра.

Багаторічна трав'яниста рослина з родини губоцвітних (Labiatae). Стебло чотиригранне, волосисте, прямостояче, гіллясте, заввишки 30—100 см. Нижні листки круглі або яйцевидні з серцевидною основою, середні — довгасто-еліптичні або ланцетовидні. Всі листки пилчасті з рідким пушком, зверху темно-зелені, зісподу світло-зелені. Квітки блідо-рожеві, вкриті волосками. Цвіте в червні—вересні.
Росте на засмічених місцях, пустирях, на схилах, в занедбаних садах, під огорожами.

Застосування. З лікувальною метою використовують надземну частину (Herba leonuri). Вона містить кілька алкалоїдів, глюкозид, багато дубильних речовин, гірку речовину леонурин, кислий сапонун, ефірне масло (0,003%).

За даними дослідників Н. В. Вершиніна та Д. Д. Яблокова, собача кропива з успіхом застосовується при серцево-судинних неврозах, при підвищенні кров'яного тиску, грудній жабі, при кардіосклерозах, міокардиті і міокардіострофії, при пороках серця і базедовій хворобі. У хворих, які страждають серцебиттям від підвищеної діяльності щитовидної залози, при вживанні препаратів з собачої кропиви серцебиття сповільнюється, знижується нервове збудження.

При багатьох серцевих захворюваннях, особливо при серцево-судинних неврозах, препарати з собачої кропиви діють ефективніше, ніж валеріана і конвалія.
Настій з трави собачої кропиви (15 г на 200 г води) приймають від 3 до 5 столових ложок на день. Рідкий екстракт (ЗО г на 40 г води) —по 15—20 капель 3—4 рази на день.

При підвищеному кров'яному тиску М. А. Носаль пропонує собачу кропиву вживати в рівних дозах з травою сухоцвіту болотного, квітками глоду і листям омели (40 г на 1 л води).

Збирання. Збирати потрібно тільки верхні частини разом з листками і квітками в період цвітіння і сушити в сухих теплих добре провітрюваних приміщеннях, на горищі або на відкритому повітрі без доступу сонця.
 
Собача кропива волосиста
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1424 | Додав: rastenia | Теги: Собача кропива волосиста, пустырник волосистый | Рейтинг: 5.0/1