20:41
Розрив-трава звичайна
Розрив-трава звичайна (Impatiens nolitangere L.).
Російська назва — недотрога обыкновенная; місцева— гер, глушець, глушок, недотик, недотрога, не дотулиня, не руш, не руш мене, нетик слабинога, нетикалка, нетиканка, не тронь мене, розпорсник лісовий, розпорсник нетик, розрив, слабаніж, слабина, слабиніг, слабиніжка, слабинога, слабівник, слабник, слабоколін, слабоколінник, слабоколінце, слабоні, слабоніг, слабоніж, слабо-ніжинь, слабоніжка, слабоній, слабонір, слабоніс, слабонога, слабоножка, слабонуж, слабонужа, слабонужник, слабоия, слабонь, слаби, слабуні, слабунь.
 
Однорічна трав'яниста рослина з родини бальзамінових (Balsaininaceae). Стебло прямостояче, соковите, потовщене у вузлах, заввишки 50—120 см. Листки чергові, черешкові, яйцевидні, велико-зубчасті, ніжні, швидко в'януть. Квітки неправильні, звислі, лимонно-жовтого кольору з гачковиднозігнутою шпоркою. Пелюсток п'ять, з них чотири зрослих попарно, внаслідок чого здається, що віночок складається з трьох пелюсток. Пелюстки з червонуватими плямами. Плід — довгаста коробочка з 5 стулками, які при достиганні скручуються, і насіння випадає. Коли доторкнутись до коробочки в період її достигання, вона розтріскується і з силою викидає насіння, звідки й назва цієї рослини — розрив-трава або не чіпай мене. Цвіте в липні—серпні.

Росте на вогких місцях, вздовж струмочків, найчастіше в листяних лісах.

Розрив-траву відносять до отруйних рослин. За даними С. Є. Землінського (1958), цю рослину в народній медицині застосовували в середину при каменях нирок і сечового міхура, зовні — при ранах, гемороїдальних шишках та інших захворюваннях.
 
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2056 | Додав: rastenia | Теги: недотрога обыкновенная, Розрив-трава звичайна | Рейтинг: 5.0/1