11:52
Родовик лікарський
Родовик лікарський (Sanguisorba officinalis L.) Російська назва — кровохлебка аптечная; місцева — барговець, бедренець, грижник, зілля їжаче, зілля ужаче, золотник яловий, красноголовка, кровоголовка, крович лікарський, кровостяг сильник, кровохлебка, наголоватень, огирошник, огорошник, путяк, радовик, радовник, родовик звичайний, рядовик, сороккнижник, суховолотиця, сухозлотиця, еухозлотниця, сухозолотиця, стягникроз, татарник, трава випадишна, трудниця, чорноголовка, чорноголовник.

Багаторічна трав'яниста рослина з родини розових (Rosaсеае), що досягає І м висоти. Стебло переважно одиничне, ребристе, голе. Кореневище товсте, здерев'яніле, з довгими тонкими додатковими коренями. Нижні листки, зібрані прикореневою розеткою, з довгими черешками й багатьма пилчастими, знизу сизуватими листочками. Квітки темно-червоні, зібрані на довгому квітконосі в густе головчасте суцвіття. Плід — сім'янка. Цвіте в червні—вересні.

Росте по луках, серед чагарників, на полянах, особливо багато його на вологих і заплавних луках низини і в передгірних районах (Перечинський, Іршавський, Тячівський та інші) Закарпатської області та в ряді районів Прикарпаття.

Застосування. З лікувальною метою використовують кореневища і корені (Rhizoma et radix sanguisorbae). Вони містять таніди типу пірогалової кислоти, ефірне масло, щавлевокислий кальцій, крохмаль, сліди галової кислоти, барвники, вітамін С, сапонін сангвісорбін, цукор та інші речовини.

Як лікарська рослина родовик відомий ще з глибокої давнини. І тепер е популярним засобом при легеневих, маткових і шлункових кровотечах, при катарах кишечника, поносах, особливо кривавих, при хронічних ентероколітах та дизентерії.

Є відомості про те, що рідким екстрактом родовика лікують геморагічну метропатію, кровотечі після аборту, ерозію шийки матки.

З родовика виготовляють кілька препаратів, в тому числі «Санальбін», рідкий спиртний екстракт, відвар, таблетки з коренів. Препарати використовують при клінічному лікуванні поносів, туберкульозу, дистрофії.

Відвар з кореневищ і коренів (20 г на 200 г води) по столовій ложці 3—4 рази на день приймають при поносах. Такий же відвар по столовій ложці 3—4 рази на день п'ють як кровоспинне. Рідкий екстракт з кореневищ і коріння по чайній ложці 3 рази на день приймають при маткових кровотечах.

Збирання. Кореневища і коріння викопують після відцвітання рослини, очищають від землі, відрізують від надземних частин і сушать на відкритих місцях або ж в добре провітрюваних приміщеннях.
 
 
Родовик лікарський
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2403 | Додав: rastenia | Теги: Родовик лікарський, кровохлебка аптечная | Рейтинг: 5.0/1