22:56
Ряска мала
Ряска мала (Lemna minor L.). Російська назва — ряска маленькая.
Дрібна трав'яниста однодомна рослина з родини ряскових (Lemnaceae). Пагони з обох боків плоскі, плаваючі, 2—4,5 мм завдовжки, цілокраї, зелені, з одним корінцем. Листки не розвинені.

Суцвіття складається з однієї маточкової і двох тичинкових квіток, які розвиваються в одній з кишеньок квітконосного пагона. Цвіте в травні—червні.
Росте в стоячих водах.
Застосування. У висушеній рослині міститься 90—91% сухої речовини, до складу якої входить 24% сирого протеїну, 17—20% клітковини, 10—12% золи. В ній міститься також кальцій, кремній, залізо, сліди йоду, брому, радію та ванадію (Т. С. Гейдеман та ін., 1962).

В китайській медицині застосовують траву як жарознижуючий та десенсибилізуючий засоби. Призначають при кропивниці, набряках невротичного характеру, подагрі, ревматизмі, як сечогінний засіб, при глаукомі. Застосовують ряску у вигляді пілюль, виготовлених на меду. Разова доза — 1—2 пілюлі (Ф. І.  Ібрагімов, В. С. Ібрагімова, 1960).
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1181 | Додав: rastenia | Теги: ряска маленькая, Ряска мала | Рейтинг: 5.0/1