18:33
Портулак городній
Портулак городній (Portulaca oleracea L.). Російська назва — портулак огородный.

Однорічна трав'яниста рослина, заввишки 10—20 см, з родини портулакових (Portulacaceae). Стебла м'ясисті, простерті. Квітки двостатеві, сидять по 1—3 в розвилках стебла або в пазухах листків Пелюсток 3—5, жовті. Цвіте в червні—вересні. Плід — коробочка.

Росте як бур'ян біля будинків, на вулицях, біля осель, шляхів, в основному на рівнині, рідше в передгір'ях.

В медицині застосовується трава і насіння. В листках міститься 86,6% води, 1,8—2,2% азотистих речовин, 0,4—0,5% жиру. В рослині міститься 283—300 мг % вітаміну С (Т. С. Гейдеман та ін., 1962). В маслі насіння наявні гліцериди пальмитинової кислоти, стеаринової, бегенової, олеїнової, линолевої (Ф. І. Ібрагімов, В. С. Ібрагімова, 1960). Згідно з даними Т. С. Гейдеман та ін. (1962), вся надземна маса використовується в їжу як салат, приправа до м'ясних блюд, маринад, для супів, пюре.

В черкеській народній медицині дрібний порошок з висушеної трави портулаку у вигляді присипки застосовується як ранозаживаюче. В Закавказзі портулак входить до складу ліків проти безсилля чоловіків, в Азербайджані свіжі листки вживають при опухах, викликаних бджолиними укусами. Відвар насіння вживається як жарознижуючий засіб та при поносах (Г. Н. Кадаєв, 1963). В китайській народній медицині траву застосовують як протизапальне та сечогінне. Призначають при гонореї, трихомонадних кольпітах, сифілітичних артритах, хворобах печінки, нирок, авітамінозах, бактеріальній дизентерії, паралічах інфекційного походження. Застосовують як антитоксичний засіб при укусах отруйних гадюк та комах, для лікування лускуватого лишая та піодермії.

Як внутрішнє застосовують відвар трави (разова доза 10—20 г) або насіння (1—2 г), настояне в гарячій воді (Ф. І. Ібрагімов, В. С. Ібрагімова, 1960).

Згідно з даними Г. Н. Кадаєва, при фармакологічних випробуваннях 10-процентного настою або відвару, який вводився внутрівенно, підвищувався артеріальний тиск при сильному звуженні судин, посилювалась сердечна діяльність. Застосовується ще як замінник адреналіну.

Збирання. Збирають траву портулака під час цвітіння, в червні—вересні.
 
Портулак городній
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1660 | Додав: rastenia | Теги: Портулак городній. портулак огородн | Рейтинг: 5.0/1