18:56
Перстач прямостоячий
Перстач прямостоячий (Potentilla erecta (L.) Натре, syn. Potentilla tormentilla Neck.). Російська назва — лапчатка прямая; місцева — балабан, в'яз-трава, в'язил, денница, дерев'янка, дубрівник, зав'язник звичайний, зав'язник стоячий, збурник, згайба, зілля куряче, золотник, калган, корінь зав'язник, курзілля, лапки котові, лапчатка лісна, нога куряча, парожки, перстач зав'язник, перстач лісовий, підойма, порошки, п'ятиця, п'ятниця, распорот, салашник, татарки, термелина, терментила, терментина, термотелька, червінник, червошник, черець, шалашник.

Багаторічна трав'яниста рослина з родини розових (Rosaceae). Кореневище коротке, товсте, з тонкими коренями. Стебла тонкі. Стеблові листки сидячі, трійчасті, з двома великими прилистками. Квітки одиничні, золотисто-жовті, сидять на довгих квітконіжках на кінцях стебел і гілок. Плід сухий, складається з 12—15 бурих сім'янок. Цвіте в червні—серпні.

Росте на сухих і мокрих лугах, по болотах, на лісових полянах, полонинах.

Застосування. З лікувальною метою використовують кореневище (Rhizorna tormentillae). Воно містить 20% дубильних речовин, катехін, глюкозид торментилін, торментол, органічні кислоти, зокрема, елагову й хінну, смолу, віск, камедь, крохмаль, червоний пігмент.

Кореневище у відварах і настойках (25 г на 200 г води) застосовують головним чином в народній медицині як добрий в'яжучий засіб при дизентерії і поносах, у вигляді полоскань при ангіні, слабості ясен, а також як кровоспинне при кишкових і маткових захворюваннях.

Цей же відвар як кровоспинний засіб приймають по столовій ложці 3—5 разів на день. Спиртний настій використовують для змазування ясен.

Збирання. Кореневища викопують восени або весною до появи прикореневих листків. Викопані кореневища добре миють від землі, очищають від тонких нитковидних додаткових коренів і сушать в сушарках, в добре провітрюваних приміщеннях чи на відкритому повітрі. 
 
Перстач прямостоячий
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2354 | Додав: rastenia | Теги: лапчатка прямая, Перстач прямостоячий | Рейтинг: 5.0/1