11:43
Кріп пахучий
Кріп пахучий (Anethurn graveolens L).
Російська назва — укроп пахучий; місцева — копер, копрій, кріп гордовий, кріп звичайний, кріпець, крон, кропень, марарь, окріп, окріп'я, окроп, окропець, опара, укріп, укроп.
Однорічна трав'яниста рослина з родини зонтичних (Umbelliferae), досягає 40—100 см у висоту. Стебло круглясте, галузисте. Листки 2—З-перистороздільні, з лінійними нитковидними кінцевими частками; нижні листки черешкові; верхні — сидячі. Суцвіття зонтика великі, 20—50-променеві. Цвіте в травні — серпні.
Розводять на городах, іноді дичавіє і росте як бур'ян.
Плоди кропу містять до 4% ефірної олії, до складу якої входять карвон, дилапіол, лимонен, феландрен і до 20% жирного масла. В траві кропу, крім ефірної олії, міститься вітамін А, каротин тощо.
Застосування. В медицині траву кропу застосовують у вигляді настою при гіпертонії І та II ступеня, особливо ефективна дія трави в комбінації з натрійбромидом. В народнїй медицині трава застосовується як сечогінний засіб, а плоди у вигляді порошку і настою — при захворюваннях дихальних шляхів, при задишці, розладі травлення і як засіб, що стимулює виділення молока. Настої трави кропу розширюють кровоносні судини, знижують артеріальний тиск, збуджують діяльність стомленого серця, збільшують діурез, поліпшують перистальтику кишок.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2584 | Додав: rastenia | Теги: Кріп пахучий, укроп пахучий | Рейтинг: 0.0/0