00:07
Капуста городня
Капуста городня (Brassica oleracea L.).
Російська назва — капуста огородная.
Загальновідома городня культура з родини хрестоцвітних (Сruciferae).
Вважають, що почали вирощувати капусту задовго до нашої ери древні іберійці на Піренейському півострові. З Іберії капуста переселилась в Єгипет, Грецію, Рим.
Ще греки і римляни приписували капусті чи не магічні властивості, використовуючи її при різноманітних захворюваннях.
Капуста була першим об'єктом вивчення вітаміну С. З неї в 1925 році Н. А. Бессонов вперше отримав, правда, не досить очищений, кристалічний вітамін С, а через три роки угорський вчений Сент-Дьордьї з листків капусти одержує вже чисті кристали вітаміну С. Виявилось, що вітаміну С в капусті не менше, ніж в лимонах та
апельсинах, а в цвітній капусті його майже в два рази більше.
Вітаміни в капусті розподілені нерівномірно. Так, зовнішні листки, за даними А. Ніколаєва, містять вітаміну С 31,2 мг%, середні — 33,5, внутрішні — 52,4, в стеблі його 71,2 мг%. З інших вітамінів у капусті знайдено А, Ві, В2. Мінеральний склад листків дуже багатий. Особливу цінність являють собою фосфор, калій, сірка. В капусті багато ферментів, є цукор та ростові речовини. В соку капусти є до 16 вільних амінокислот. В останні роки в соку деяких овочів, в тому числі й капусті, Cheney виявив вітамін U. (С. М. Бременер, 1966).
Як же виготовити сік капусти в домашніх умовах?
Треба взяти качан, порізати на частки і пропустити 2—3 рази через м'ясорубку. Ще простіше потерти капусту на терці і віджати через тканину або спеціальною машинкою.
Качани, що зберігаються тривалий час, поступово втрачають лікувальні властивості.
Сік треба готувати не більше як на 1—2 дні і зберігати на холоді. Приймати за 1 год. до їди 3—4 рази на день. За добу пропонується випивати 2—5 склянок. Починати слід з півсклянки на прийом. Курс лікування 3—4 тижні. Для профілактики курс лікування можна повторити через 3—6 місяців. Капустяний сік — нешкідливий, але лікуватись ним потрібно під наглядом лікаря.
Що ж являє собою вітамін U?
По-латинськи «віта» означає життя. Вивчений він ще недостатньо. Хіміки з'ясували його структуру і назвали «метилметионинсульфоній». Медики виводять його назву від латинського слова «улькус», тобто виразка, і позначають літерою U. Застосовують як противиразковий фактор.
Експериментами встановлено, що нестача або відсутність вітаміну U в організмі призводить до виразкової хвороби. В Англії, США, Швейцарії, Японії та інших країнах вітамін U вважається ефективним засобом при лікуванні виразок шлунка та дванадцятипалої кишки. Лікувальні можливості вітаміну U цим не обмежуються. Ним лікують хронічний та виразковий коліти (запальні ураження товстої кишки), гастрити (запальні захворювання слизової оболонки шлунка), атонію (в'ялість кишок), деякі захворювання жовчного міхура та печінки. Нещодавно вчені Швейцарії та США виявили, що вітамін U має захисні й профілактичні властивості проти променевих уражень.
Кожен з нас може одержати вітамін U в домашніх умовах. Саме капустяний сік пізніше був названий вітаміном U.
Слід зазначити, що квашена капуста теж багата вітамінами. В  ній в середньому міститься 32,2 мг% вітамінів, а в розсолі ще більше — 35,4 мг%.


Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1398 | Додав: rastenia | Теги: Капуста городня, капуста огородная | Рейтинг: 0.0/0