19:11
Ялина звичайна, смерека Picea abies L.
Ялина звичайна, смерека (Picea abies (L.) Karst).

Російська назва — ель обыкновенная; місцева — смерека.

Загальновідоме дерево, досягає 30—50 м у висоту, з родини соснових (Ріпасеае). Росте у верхньому гірському лісовому поясі Карпат, утворюючи щільні деревостани.

Бруньки ялини звичайної мають лікувальні властивості. В Рахівському районі, згідно з даними В. М. Ільковича та досвідом місцевого населення, бруньки заготовляють ранньою весною до розпускання. Тонкими шарами закладають у скляний посуд, пересипаючи кожний шар цукром, і настоюють 3—4 тижні. В результаті утворюється ароматний сироп, який п'ють по 1 чайній ложці 3 рази на день при мікроінфарктах, міо- і ревмокардитах.

Відвар бруньок, згідно з даними В. Г. Ніколаєвої (1964), п'ють при туберкульозі легенів. Смолу, яку одержують в результаті підсочки, переварюють з свинячим жиром, додають для більш твердої консистенції віск і добре перемішують. Одержану в такий спосіб мазь вживають при фурункульозі та інших наривах. Лапки ялини варять з сіллю і роблять ванни при радикуліті.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 3268 | Додав: rastenia | Теги: ель обыкновенная, Ялина звичайна, Picea abies L., смерека | Рейтинг: 0.0/0