21:22
Евкомія в'язолиста Eucommia ulmoides Oliv
Евкомія в'язолиста (Eucommia ulmoides Oliv.).

Російська назва — эвкомия.

Дерева досягають 20 м, з родини евкомієвих (Eucommiaceae). Листки чергові, черешкові, еліптичні або яйцевидні, біля основи ширококлиновидні або круглі, дрібнозубчасті, знизу опушені. Квітки одностатеві, без оцвітини. З'являються до розпускання листків або разом з ними в квітні. Плодоносить у вересні—жовтні. Плоди крилаті, виїмчасті на верхівці. В листках і корі є гутаперча.

Походить з Китаю. У нас розводять в Ужгороді, Мукачеві та деяких інших місцях.

Застосування. З лікувальною метою використовується кора. У Китаї препарати з евкомії застосовують при лікуванні нирок, печінки, подагри, а також як тонізуючий і збуджуючий засіб. В Абхазії, де евкомія широко культивується, відвар з кори п'ють при склерозі серця і набряканні ніг. Останнім часом у Радянському Союзі в Інституті експериментальної і клінічної терапії спиртовими екстрактами з евкомії успішно лікують хворих з підвищеним кров'яним тиском.

Рідкий екстракт евкомії вживають по 15—20 капель З рази на день, відвар з кори — по 1 столовій ложці, спиртову настойку — по 20—25 капель 3 рази на день.

<
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1710 | Додав: rastenia | Теги: Евкомія в'язолиста, эвкомия, Eucommia ulmoides Oliv | Рейтинг: 5.0/1