12:43
Цикорій дикий
Цикорій дикий, петрові батоги (Сіchorium intybus L.).
Російська назва — цикорий; місцева — батіг петрів, батіжки, батіжник, батіжник голубий, батіжок петрів, батоги, батоги Тимофієві, батожки, волошка городня, голубій, дидорця, придорожник, петрів батіг, пуговник, серпівник, синявка, сонцегляд, старівник, терник, терпник, цикорія.
Росте як бур'ян на узбіччях доріг, біл і по засмічених місцях.
Багаторічна трав'яниста рослина з родини складноцвітних (Соmроsitae), з м'ясистим коренем і прямостоячим стеблом, заввишки від З0 до 100 см. Квітки голубі. Цвіте в липні — серпні. Росте як бур'ян на узбіччях доріг, біля
канав, на луках, полях, і по засмічених місцях.

Застосування. В медицині використовується корінь (Radix cichorii (intybi), Radix cichorii, Radix intybi), рідше — надземна частина (Herba cichorii). Цикорій містить гірку речовину — цихоріїн, легко засвоюваний цукор та інсулін, холін, гліцид, жир, лактуцин, пектин і гуму.
Корінь застосовують в медицині як гірку речовину для збудження діяльності травних органів.
В народній медицині використовують всю рослину при хворобах шлунково-кишкового тракту, при цирозах печінки, опухах селезінки, але найбільше вживають при захворюваннях печінки, особливо при жовтянці.

Для напару або відвару беруть близько 40 г висушеної рослини на 1 л води. Як зовнішнє відвар трави цикорію використовують при лікуванні екземи. Для цього у відварі цикорію намочують льняні ганчірки і обкладають ними екземні місця. Роблять це доти, поки поверхня шкіри очиститься від струпів. У відвар цикорію, поки він гарячий, додають пелюстки шипшини і траву хвоща. Коли відвар остигне, його проціджують і зливають у пляшку.
Збирання. Корені збирають восени з добре розвинених рослин. їх промивають, розрізують вздовж або впоперек і сушать в добре провітрюваних приміщеннях.
Траву збирають з червня до вересня; сушать в сухому, добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 3599 | Додав: rastenia | Теги: Цикорий, петрові батоги, Цикорій дикий | Рейтинг: 0.0/0