00:47
Цибуля городня
Цибуля городня (Allium сера L.).
Російська назва — лук репчатый; місцева — цибуля.
Загальновідома городня цибулинна рослина з родини лілійних (Liliaceae). Цвіте в червні — серпні; плодоносить в серпні — вересні. Походить цибуля з Південно-Західної Азії, широко культивується всюди.
Для лікування використовують цибулини, які містять ефірну олію, дисульфід, цукри (10—11%), до складу яких входить глюкоза, фруктоза, сахароза і мальтоза; інулін, фітин, азотисті речовини, вітаміни (С — 10 мг%, Ві — 60 мг%), каротин, флавоніди. Проф. Б. П. Токін довів високу бактерицидність і фунгіцидність цубулі.
Як лікарські засоби цибуля і часник відомі ще з часів Гіппократа. Препарати з цибулі аллігліцер, аллілчеп застосовуються при атонії кишок, колітах недизентерійного походження, артеріосклерозі і пізній стадії гіпертонічної хвороби, при гіпо- і авітамінозах, в гінекологічній практиці (лри лікуванні трихомонадних кольпітів). Препарати цибулі підвищують тонус і секрецію шлунково-кишкового тракту, мають бактерицидні властивості.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1379 | Додав: rastenia | Теги: Allium сера L., лук репчаты, Цибуля городня | Рейтинг: 2.0/1