00:57
Чорниця
Чорниця (Vaccinium myrtillus L.). 
Російська назва — черника; місцева — афина, афини Іванові, афинник, афиня, афіни, борина-афина, борівка звичайна, борівка чорна, борівка чорниця, боровина, боровиця, гафина, дурниця, чарниці, черниці, черничник, чорниця борівка, чорноризка, ягода чорна, яфани, я фени, яфидина, яфидника, яфин, яфини, яфинки, яфира, яфирник, яфирнич, яфімчик, яфіни, яфірник, яфірниці, яфони.
Дрібний багаторічний гіллястий напівчагарник з гостро-гранчастими стеблами і гілками, з родини брусничних (Vaccinceae). Листки з країв дрібнопилчасті. Плід — соковита чорна ягода. Цвіте в травні — червні. Ягоди достигають у липні—серпні.
Поширена в лісах, на лісосіках, у зеленовільхових заростях і на полонинах у великій кількості. Запаси сировини дуже великі. Щороку можна заготовляти до кількох десятків тонн плодів.
Застое у вання. В народній і науковій медицині широко використовують плоди (Fructus myrtilli) і листки (Folium myrtilli). В плодах міститься більше 7% дубильних речовин при 5% вологи, близько 21—30% цукру, антоціанова фарба миртилін, органічні кислоти—лимонна, яблучна, янтарна, молочна, щавлева; пектинові речовини, близько 5 мг% вітаміну С і сліди каротину. В листках міститься до 11 % пірогалових і пірокатехінових дубильних речовин, 0,4—1,1% глюкозиду арбутину, перилалкоголь, тритерпеналкоголь, смолисті кислоти, 2% неомиртиліну, до 1% миртиліну та інші.
Ягоди чорниці мають в'яжучу властивість. їх застосовують при поносах, шлункових захворюваннях, особливо у дітей, при гострих і хронічних ентероколітах, дизентерії тощо.
Встановлено, що відвар з ягід чорниці вбиває бактерії черевного тифу. Чорницю використовують при виразкових кишкових кровотечах. Сушені ягоди допомагають при поносах, недокрів'ї, шлункових корчах.
При діабеті пропонується пити чай з листків чорниці (60 г на 1 л кип'ятку).
При гемороїдальних кровотечах роблять клізми з напару листків чорниці (60 г на 1 л кип'ятку).
Густо зварені свіжі ягоди чорниці (варять недовго) товстим шаром наносять на уражені екземою ділянки тіла, обкладають марлею і зав'язують. Роблять це щоденно.
Вживання свіжих ягід дуже ефективно діє при поносах, подагрі, ревматизмі та інших захворюваннях.
Збирання. Заготовляють цілком стиглі ягоди в липні—серпні. Сушать у звичайних печах або в плодових сушарнях. Листки збирають під час цвітіння р, травні—червні.


Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 3177 | Додав: rastenia | Теги: Чорниця, Vaccinium myrtillus L., черника | Рейтинг: 2.7/3