Чорниця - 17 Березня 2010 - Опис лікарських рослин - Лікарські рослини

Block title

Категорії розділу

Лікарські рослини Карпат [214]
Лікарські рослини які ростуть на території України

Закладки

Реклама

Пошук рослин

Остеохондроз

  • Остеохондроз
  • Заболевание позвоночника - эффективные методики лечения и профилактики

    Косметологія

  • Пилинг
  • Уся інформація про пилингах, протипоказання і ефективність процедури.

    Статистика

    Попередження

    При будь-якому використанні матеріалів сайту - посилання на www.lekras.at.ua обов'язково.
    Лікарські рослини України » 2010 » Березень » 17 » Чорниця
    00:57
    Чорниця
    Чорниця (Vaccinium myrtillus L.). 
    Російська назва — черника; місцева — афина, афини Іванові, афинник, афиня, афіни, борина-афина, борівка звичайна, борівка чорна, борівка чорниця, боровина, боровиця, гафина, дурниця, чарниці, черниці, черничник, чорниця борівка, чорноризка, ягода чорна, яфани, я фени, яфидина, яфидника, яфин, яфини, яфинки, яфира, яфирник, яфирнич, яфімчик, яфіни, яфірник, яфірниці, яфони.
    Дрібний багаторічний гіллястий напівчагарник з гостро-гранчастими стеблами і гілками, з родини брусничних (Vaccinceae). Листки з країв дрібнопилчасті. Плід — соковита чорна ягода. Цвіте в травні — червні. Ягоди достигають у липні—серпні.
    Поширена в лісах, на лісосіках, у зеленовільхових заростях і на полонинах у великій кількості. Запаси сировини дуже великі. Щороку можна заготовляти до кількох десятків тонн плодів.
    Застое у вання. В народній і науковій медицині широко використовують плоди (Fructus myrtilli) і листки (Folium myrtilli). В плодах міститься більше 7% дубильних речовин при 5% вологи, близько 21—30% цукру, антоціанова фарба миртилін, органічні кислоти—лимонна, яблучна, янтарна, молочна, щавлева; пектинові речовини, близько 5 мг% вітаміну С і сліди каротину. В листках міститься до 11 % пірогалових і пірокатехінових дубильних речовин, 0,4—1,1% глюкозиду арбутину, перилалкоголь, тритерпеналкоголь, смолисті кислоти, 2% неомиртиліну, до 1% миртиліну та інші.
    Ягоди чорниці мають в'яжучу властивість. їх застосовують при поносах, шлункових захворюваннях, особливо у дітей, при гострих і хронічних ентероколітах, дизентерії тощо.
    Встановлено, що відвар з ягід чорниці вбиває бактерії черевного тифу. Чорницю використовують при виразкових кишкових кровотечах. Сушені ягоди допомагають при поносах, недокрів'ї, шлункових корчах.
    При діабеті пропонується пити чай з листків чорниці (60 г на 1 л кип'ятку).
    При гемороїдальних кровотечах роблять клізми з напару листків чорниці (60 г на 1 л кип'ятку).
    Густо зварені свіжі ягоди чорниці (варять недовго) товстим шаром наносять на уражені екземою ділянки тіла, обкладають марлею і зав'язують. Роблять це щоденно.
    Вживання свіжих ягід дуже ефективно діє при поносах, подагрі, ревматизмі та інших захворюваннях.
    Збирання. Заготовляють цілком стиглі ягоди в липні—серпні. Сушать у звичайних печах або в плодових сушарнях. Листки збирають під час цвітіння р, травні—червні.


    Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1754 | Додав: rastenia | Теги: Чорниця, Vaccinium myrtillus L., черника | Рейтинг: 2.7/3