00:05
Черемха звичайна

Черемха звичайна (Padus гасеrnosa (Lam,). Gilib, syn. Prunus racernosa Lam.).

Російська назва — черемуха обыкновенная; місцева — борошник, голотуха, калакалуша, колоколуша, коцірба, коцірбина, коцюрба, кочурба, кочурбина, маївка, очеремха, слива черемха, сливняк, черемуха, черемуха звичайна, черемха, черемша, черемшина, черімха, чермха.

Дерево або кущ з родини розоцвітих (Rosaceae). Кора чорно-сірого кольору з явно вираженими сочевичками. Гілки гладкі, в молодому віці темно-червоні. Листки тонкі, еліптичні або продовгуваті, зверху темно-зелені, з нижнього боку матові. Квітки білі, зібрані в китиці. Плоди — чорні кістянки, Цвіте в квітні—травні, плодоносить у червні—липні.
Зустрічається досить рідко серед лісів і чагарників.
Застосування. З лікувальною метою використовують плоди черемхи (містять у собі амигдонітрілглюкозид і масло гіркого мигдалю) як в'яжуче при кишкових захворюваннях. Іноді з квіток черемхи, які при перегонці дають черемхову воду, роблять примочки до очей. Свіже листя, плоди і квітки мають антибіотичні властивості.
Плоди черемхи вводять до складу шлункового чаю.
Збирання. Плоди збирають в міру їх достигання, коли вони стають чорними і соковитими, й сушать на відкритому повітрі або в плодоовочевих сушарках.


Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 2751 | Додав: rastenia | Теги: черемуха обыкновенная, Черемха звичайна | Рейтинг: 0.0/0