12:58
Болиголов плямистий
Болиголов плямистий (Conium maculatum L.).
 
Російська назва — болиголов пятнистый; місцева — біліголов, білоголів, білоголов, блекіт, блекіт п'ятнований, блекіть, блекот, блекота, блекотець, блекотина, блекотпця, блекотниця, блекут, бликудь, болиголова, бол игл ів, болиголов, болиголов крапчастий, болиголова, боршевка, бугила, буглав, булав, булига, булигова, буляголов, бутлива, вомига, вонючка, дехтярка, дудва, конейон, мутник, омег, свистіля, свистулина, свистуля, свистульник, свистюля, сикавка, сикля, сікавиця, цикута.
 
Дворічна трав'яниста рослина з родини зонтичних (Umbelliferae). На першому році надземна частина болиголова складається тільки з пучка прикореневих листків, стебло виростає на другий рік. Воно дуже гіллясте, борозенчасте, цілком голе. Листки голі, перисті, на довгих черешках, з невеликими піхвами; листочки яйцевидноовальні, розсічені. Квітки білі. Цвіте в травні — вересні.
 
Росте як бур'ян у садах, на городах, по чагарниках, біля шляхів.
 
Застосування. З лікувальною метою використовується трава (Herba conii maculati). Вона містить в собі алкалоїди: коніїн, 7-коніцеїн, конгідрин, псевдоконгідрин, н-метилконіїн. Найважливіший з них коніїн.
 
Раніше траву болиголова використовували для отруєння засуджених. Згідно з даними грецького філософа Платона, Сократ був отруєний болиголовом.
 
В народній медицині трава болиголова застосовується як болезаспокійливий і протисудорожний засіб при лікуванні раку, фіброми матки.
 
М. А. Носаль вказує на те, що в народній медицині користуються настойкою: 2 частини суміші листків і насіння протягом 15 днів настоюють на 4 частинах 90° спирту, потім проціджують.
 
Приймають по 2 каплі на столову ложку води не більше трьох разів на день при нестерпних болях в шлунку і кишечнику, а також при запорах, затриманні сечі, для припинення менструацій, при недокрів'ї, судорожному кашлі і полюціях.
 
При лікуванні болиголовом треба пам'ятати, що рослина вся сильно отруйна.
 
Збирання. Збирають траву і нестигле насіння разом з зонтиками на початку цвітіння. Коли зонтики висохнуть, насіння легко висипається.

Болиголов плямистий
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 4331 | Додав: rastenia | Теги: Болиголов плямистий, болиголов пятнистый | Рейтинг: 3.2/6