19:33
Авран лікарський
Авран лікарський (Gratiola officinalis L.). Російська назва — авран лекарственный; місцева — авран, авран дикий, благодатна, благодатка лікарська, благодать, болототисячник, граціоля, драцілея, драціоля, драцьолея, дрисливець, жовчинець лікарський, зажмурник, милость, трава лихорадочна.

Багаторічна трав'яниста рослина з родини ранникових (Scrophulariaceae), заввишки 15—40 см. Стебло пряме, гіллясте, голе, з повзучим кореневищем. Листки ланцетні, гострі, нижні - тупі, майже цілокраї, решта — пилчасті. Квітки поодинокі, пазушні, на довгих ніжках, з жовтуватою трубкою, плоскими білими лопатями і жовтуватим волохатим зівом. Плід — коробочка. Цвіте в червні—вересні. Вся рослина отруйна.

Росте в невеликій кількості на сирих місцях, по берегах річок, на заплавних луках.

Застосування. З лікувальною метою використовують всю надземну частину (Herba gratiolae). Вона місить в собі глюкозиди граціолін і граціолінін, жирну і граціолінову кислоти та інші речовини. Використовується в народній медицині як проносне, проти водянки, жовтяниці, гарячки, глистів і при захворюваннях печінки.

Збирання. Надземну частину збирають під час цвітіння і сушать в затінених, добре провітрюваних приміщеннях або ж на повітрі.
 
Авран лікарський
 
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 987 | Додав: rastenia | Теги: Авран лікарський. авран лекарственн | Рейтинг: 5.0/1