00:48
Альтея лікарська
Альтея лікарська (Althaea officinalis L.).
Російська назва — алтея лекарственная; місцева — альтей, альтея, бешишник, буй, вологлід, гордовля, гордовля лікарська, калачики, лопуханя, маковійник, мальва лікарська, паланиця, пацірник, пацурник, просвирняк, проскурець, проскурки, проскурняк, рожа городня, рожа кошача, рожа собача, слиз, слиз городовий, слиз лікарський, слизник, сліз, елюз, цятки, шльоз.
Велика трав'яниста рослина, заввишки до 1 л. і більше, з родини мальвових (Malvaceae). Стебла, одне або кілька, прямостоячі. Вся рослина сірувата від бархатистого опушення. Альтея має коротке товсте кореневище і прямі, рідше слабо гіллясті бурувато-жовті корені. Листки чергові, черешкові, сірувато-повстисті з обох боків. Квітки скупчені в пазухах листків. На вершку стебла утворюють густе, майже колосовидне суцвіття. Квітки блідо - або яскраво-рожеві. Плоди — сім'янки. Цвіте з червня до вересня.
Зустрічається на вологих луках, берегах річок.
Застоcу ва и ня. З лікувальною метою використовують листки (Folia althaeae), квітки (Flos althaeae) і корені (Radix althaeae). Листки містять слиз і ефірне масло; квітки — також слиз, цукор, крохмаль, сахарозу, інвертний цукор, олію і аспарагін; корені — слиз, крохмаль, пектинові речовини, цукор, аспарагін.
Застосовується як слизовий і відхаркувальний засоби при запаленні дихальних органів і при поносах.
Альтея вживається у вигляді порошків, сиропу, відвару. Настій, виготовлений на холодній воді (10—20 г на 200 г води), призначають по столовій ложці 3—4 рази на день.
Збирання. Корені збирають весною, в березні— квітні, або восени, в серпні — вересні, коли в них накопичується найбільше слизу. Влітку збирають квітки і листки. Просушувати потрібно якомога швидше в теплому і добре провітрюваному приміщенні, на звичайній печі або в сушарках при температурі до 35°.
Агротехніка альтеї лікарської. Для розведення альтеї насіння слід збирати в липні—серпні з рослин, що ростуть природно. Вага 1000 насінин — 2,0—2,8 г. Альтея цвіте і плодоносить вже на першому році життя. Розводиться як і дво-трирічна рослина. Схожість насіння в рік збирання 25—35%, а на четвертому і п'ятому році зберігання досягає 80—85%, потім знову знижується.
Відомості про розведення альтеї знаходимо в праці Г. Н. Котукова (1964). Під альтею слід відводити легкі суглинкові і супіщані чорноземи, структурні, чисті від бур'янів і вологі грунти, найкраще заплави річок. Може рости на одному й тому ж місці кілька років підряд.
Підготовку грунту починають з осені з оранки на зяб на глибину 25—27 см, а в районах з дрібним орним горизонтом — на повну глибину. Ранньою весною грунт боронують, а через два—три дні культивують на глибину 7—8 см з наступним боронуванням.
Під оранку вносять гній з розрахунку 30 — 40 т/га. За даними Київського дослідного поля лікарських рослин, добрі результати одержують при внесенні під посів альтеї мінеральних добрив з розрахунку: фосфорних — 60 кг/га, калійних — 45 і азотних — 60 кг/га діючої речовини.
Розмножують альтею в основному шляхом висіву насіння з міжряддями в 70 см. Попередньо насіння намочують. Якщо висівають цьогорічне насіння, яке, як правило, має низьку схожість (до 25— 35%), то норму висіву збільшують. Схожість такого насіння можна підвищити шляхом дворазового намочування у воді при температурі 20—25°С протягом доби. Крім того, підвищують схожість насіння шляхом скарифікації, тобто легким перетиранням насіння між двома дощечками, оббитими наждаком. Таким чином порушується насінна оболонка, що сприяє скорішому набуханню і, отже, кращому проростанню насіння. Загортають насіння на глибину 1,5— 4 см.
Альтею можна також розводиш однорічними коренями. Для цього за рік до посадки закладають розсадники. Насіння висівають сівалками з міжряддями в ЗО см при нормі висіву 20—22 кг/га і глибині загортання 1 см. Під час росту сильно загущені рядки проривають.
Пізно восени корені викопують плугом або лапою Кащука, очищають від стебел і зберігають в кагатах, погребах тощо. Весною висаджують на постійні місця.
Час піни кореневищ заготовляють під час очистки товарних коренів і також зберігають в погребах до весняної посадки, яку проводять при площі живлення 70*40 см.
Плантації потребують належного догляду. З появою на сходах двох — трьох справжніх листочків проводять букетування. Букети залишають завдовжки 7—10 см через кожні 25—З0 см. Остаточно проривають букети через 10—12 днів, лишаючи по одній рослині на відстані 40 см.
Під час вегетаційного періоду посіви чи посадки два — чотири рази обробляють культиваторами з одночасним прополюванням між рослинами.
Збирання врожаю. Корені альтеї збирають пізно восени, переважно на третьому році культивування. На родючих грунтах їх іноді викопують восени на другому році життя. Листки і квітки збирають під час цвітіння.
Середній урожай коренів альтеї на третьому році вирощування досягає приблизно 10—20 ц/га, урожай сухих листків — 1 ц, а квітів — близько 0,2 ц/га. Перед збиранням коренів стебла слід зрізати.
Корені альтеї підкопують однокорпусним плугом, вибирають вручну, промивають водою, розрізають на поперечні шматки (до 35 см) і очищають від верхньої кірки. Сушать у сушарці при температурі 45—60°С, після чого пакують в мішки.
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1508 | Додав: rastenia | Теги: алтея лекарственная, Althaea officinalis L., Альтея лікарська | Рейтинг: 0.0/0