00:37
Актея колосиста
Актея колосиста (Actaea spicata L.).
Російська назва — воронец колосовидный; місцева — воронець, ребро адамове, сорокоприточка, трава христофорова, хопта, чак, чакло колосове, чернець, чорнець колосовий, ягоди вовчі, ягоди вороні, ягоди злиї, ясенок.
Багаторічна трав'яниста рослина з родини жовтцевих (Ranunculaceae), досягає 60 см у висоту. Стебло сильно галузисте, з дуже великими прикореневими двічі трійчастими листками. Стеблові листки меншого розміру, в невеликій кількості. Квітки білі, зібрані китицями. Чашолистків 4, легкоопадаючих. Тичинок багато. Маточка І. Плід — чорна ягода. Цвіте в травні — червні. Рослина отруйна.
Росте в тінистих широколистяних лісах поодиноко.
Трава, корені і плоди актеї, за даними А. П. Орєхова, містять алкалоїди. Є відомості, що в плодах і насінні є речовини, які мають властивість до сильного місцевого подразнення і загальної наркотичної дії, що впливає на нервову систему.
В минулому корені актеї використовували в народній медицині від бронхіальної астми і зобу, тепер — тільки в гомеопатії при ревматизмі і запаленні м'язів.

Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1408 | Додав: rastenia | Теги: воронец колосовидный, Актея колосиста, Actaea spicata L | Рейтинг: 0.0/0