22:37
Агалик
Агалик —трава гірська (Jasione montana L.). Російська назва — букашник горный; місцева — безлистник, букашник, велетка польова, волотка польова, головайчик гірський, комашник гірський, обморочник, синюшка.

Дворічна трав'яниста рослина з родини дзвоникових (CampanuІасеае), з одним або кількома стеблами не вище 50 см. Облиствлена тільки в нижній частині: листки цілісні, чергові, від оберненояйцевидних до лінійних. Квітки зібрані в щільну шаровидну головку з обгорткою із зелених листочків, трубчасті, блакитні. Цвіте в червні—серпні. Росте на сухих луках, особливо на гірських.

В медицині застосовується трава, в якій містяться флаваноїди, інулін та ряд інших речовин.
 
Відвар трави або всієї рослини п'ють і миють ним голову при головних болях, обмороках, купають маленьких дітей і дають їм пити при безсонні, вживають як сечогінне, при жіночих захворюваннях, купають дистрофічних дітей (В. Г. Ніколаєва), вживають від кольок, болів у шлунку (А. Ф. Гаммерман, І. Д. Юркевич).
 
Агалик
Категорія: Лікарські рослини Карпат | Переглядів: 1242 | Додав: rastenia | Теги: Агалик, букашник горный | Рейтинг: 5.0/1